Skoči na vsebino

Kako do izpita za avto v le 7 korakih?

Vsak od nas približno ve, kako do izpita za avto, kajne? Treba je opraviti CPP, zdravniški pregled, prvo pomoč in potem še vožnje. Ampak kako točno pridemo do izpita za avto?

Najprej si oglejmo, kaj vse potrebujemo, da bomo lahko izpit za avto zares imeli v žepu. Pot do izpita za avto smo razdelili na sedem pomembnejših korakov.

1. IZBIRA AVTOŠOLE

Prvi korak je seveda izbira avtošole. Pri izbiri je treba upoštevati kar nekaj dejavnikov, med katerimi je verjetno med pomembnejšimi lokacija. Če ste na primer iz Ljubljane, boste verjetno iskali avtošolo v Ljubljani in ne v Novem mestu.
Potem so tukaj še drugi dejavniki, kot so cene storitev, mnenje strank, predhodne izkušnje z avtošolo in odzivnost avtošole. Ker je povprečni kandidat za izpit star okoli 18 let, je cena storitev vsekakor pomembna, ne gre pa zanemariti, da morda ponudnik z najnižjo cena ni vedno najboljša izbira, kot tudi to, da najvišja cena ne pomeni, da bo ravno ta avtošola najkakovostnejša. Govorimo torej o razmerju med kakovostjo in ceno storitve, ki jo posamezna šola vožnje ponuja.

Pogosto lahko o avtošoli veliko izvemo v zavihku »O nas« na njihovi spletni strani.

predaja kartoncka kartoncek voznje vpis prepis avtosole pogoji menjava vozniskega dovoljenja

2. CPP TEČAJ

CPP tečaj ali tečaj cestnoprometnih predpisov je prav tako obvezni del pridobivanja vozniškega izpita. Tečaj traja 24 šolskih oziroma 18 polnih ur. Prisotnost je sicer obvezna, vendar ne 100-odstotno. Manjkate lahko namreč 1 dan ali 4 šolske ure – z izjemo zadnjih dveh dni predavanj, na katerih je prisotnost obvezna.

Če ne dosežete predpisane prisotnosti, tečaja ne morete opraviti in morate izostalo snov nadoknaditi na naslednjem predavanju, ni pa treba opravljati celotnega tečaja od začetka.

V avtošoli LMM Tilia CPP tečaji potekajo od ponedeljka do ponedeljka (z izjemo vikenda), med 17. in 20. uro. Proste termine za tečaj CPP v Ljubljani lahko najdete tukaj.

izpit cpp b kategorija cpp tecaj avtosola tilia ljubljana pogosta vprasanja uporabno

3. ZDRAVNIŠKI PREGLED

Zdravniški pregled lahko opravite kjerkoli, kjer so specializirani za take preglede, tudi v večini zdravstvenih domov. Cene pregledov se skoraj ne razlikujejo, zato številni izberejo kar najbližjo ustanovo.

zdravniski pregled avtosola lmm tilia pregled za avto b kategorija

4. PRVA POMOČ

Tečaj prve pomoči traja 10 šolskih ur, kar je skoraj za polovico manj od trajanja CPP tečaja. Opravljate ga lahko na enotah Rdečega križa Slovenije. Izpit in tečaj iz Prve pomoči staneta približno 100 evrov.

5. CPP IZPIT

Ko opravite vse predhodne obveznosti, tj. tečaj CPP, zdravniški pregled in prvo pomoč, vas čaka izpit CPP – zadnji korak, preden lahko začnete s praktičnim delom, vožnjami.

Prijavo opravite na najbližji upravni enoti. Sodeč po (neresničnih) govoricah je CPP izpit skoraj nemogoče opraviti v prvem poizkusu, zato se morate res dobro pripraviti. Ob pripravi lahko rešujete tudi te CPP teste, ki so povsem brezplačni in vključujejo skoraj identična vprašanja kot izpit.

cpp izpit avtosola lmm tilia

6. PRAKTIČNI DEL – VOŽNJA

Čestitke, opravili ste vse »piflarske« zadeve, čaka vas še praktični del. Vsak kandidat mora opraviti vsaj 20 (šolskih) ur vožnje, da se lahko prijavi na izpit za avto oz. zloglasno »glavno« vožnjo. Kljub določenemu minimalnemu številu ur, torej 20 oziroma 21 skupaj z izpitom, pa v Ljubljani kandidati pred izpitom opravijo približno 35 ur vožnje.

Tudi tukaj je, kot pri prvem koraku, pomembna izbira avtošole in inštruktorja. Navsezadnje ne želite inštruktorja, ki bi iz nas želel le izvleči čim več ur, temveč nekoga, ki bi vam na sproščen in zabaven način predstavil vožnjo in vas predvsem dobro naučil voziti.

ucenje voznja s sovoznikom mladi voznik 16 let

7. IZPITNA VOŽNJA

Zadnji korak do uspešno pridobljenega izpita za avto je izpitna vožnja. Izpitna vožnja se (v Ljubljani) začne in konča na izpitnem centru, ki je na Cesti dveh cesarjev. Traja nekje med 30 in 50 minut. Tako kot za CPP izpit se tudi za izpitno vožnjo prijavite na najbližji upravni enoti.

voznja z avtom b kategorija golf 7 lmm tilia ponovno opravljanje vozniskega izpita povratniki

Torej, koliko časa torej traja in stane, da v teh časih pridobite izpit za avto? Zagotovo morate načrtovati vsaj nekaj mesecev, saj boste povsod naleteli na čakalne vrste in nepričakovane ovire, za ves postopek pa morate biti pripravljeni odšteti dobrih 1500 evrov. Vas zanima aktualni cenik?

Če potrebujete informacije ali pomoč pri pridobivanju izpita za avto, nas lahko kontaktirate tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja