Skoči na vsebino

Do kdaj moram opraviti varno vožnjo in koliko časa velja varna vožnja?

Varna vožnja – zelo verjetno ena izmed najbolj zabavnih stvari, ki jih moramo opraviti, ko govorimo o obveznostih pri pridobivanju vozniškega izpita.

Najprej, kaj je varna vožnja? Varna vožnja je dodatni program usposabljanja in je obvezna. Po domače to pomeni, da je varna vožnja dodatni obvezni del, po pridobljenem vozniškem izpitu.

Opraviti jo moramo v roku med 6-24 mesecev (2 leti) od pridobljenega izpita za avto.

varna voznja lmm tilia vožnja voznik začetnik ponovno opravljanje izpita povratnik avtošola

Kaj se zgodi, če varne vožnje ne narediš?

Vozniško dovoljenje ni več veljavno – dokler ne opravite varne vožnje. Ko varno vožnjo opravite, dobite s strani upravne enote podaljšano veljavnost. V primeru, da v obdobju 2 let varne vožnje ne naredimo in jo opravimo šele po 2 in pol letih (6 mesecev prepozno), vam v vmesnem obdobju vozniško dovoljenje ne velja.

V izjemnih primerih lahko Upravno enoto zaprosimo za podaljšanje (kratkotrajno) vozniškega dovoljenja, če nismo bili sposobni v danem času opraviti varne vožnje. Seveda razlog za to ne mora biti, da se nam ni ljubilo tega narediti 🙂

Ali lahko varno vožnjo padeš?

Ne. Ko se tečaja udeležimo, smo ga tako rekoč že naredili. Seveda moramo še zmeraj aktivno sodelovati, poslušati in se dodatno učiti novih vrlin, a zaradi slabše izvedbe vožnje na npr. spolzkem vozišču, ne moramo »pasti«.

Lahko na varni vožnji voziš s svojim avtom?

Seveda, le potrebno je vnaprej to omeniti. Ponavadi vas na poligonih vprašajo ali boste vozili s svojim avtom, ali pa si ga želite izposoditi (dodatno doplačilo).

varna vožnja avtošola tilia

Kako izgleda varna vožnja in potek varne vožnje?

Na kratko, varna vožnja se začne tako, kot bi pričakovali – veliko predavanja in snovi, katero že večinoma poznamo in smo slišali na predavanjih CPP in drugod. Najdejo pa se tudi stvari in nasveti, katere nas veliko niti niso naučili.

Zadeve se potem začnejo razvijati v vedno bolj zanimivo smer. Začnejo nas učiti, kako ravnati v primeru poledice na cestišču, v primeru izgube nadzora nad vozilom, kdaj je smiselno pritisniti na sklopko med zaviranjem in kdaj ne,…

Ko teorijo končamo sledi krajši odmor in nato praktični del.

Praktični del pa je seveda tudi precej bolj zabaven kot teoretični (kot pri vseh stvareh). V avtu vozimo v manjših skupinicah, kjer se vozniki izmenjujejo.

Opravljamo kup zanimivih, realističnih, nevarnih situacij, ki so seveda skrbno nadzorovane in varne za izvedbo, kot so npr. izguba nadzora nad zadnjim delom vozila, vožnja po mokrem cestišču, nenadne ovire na cesti, nenadna, sunkovita ustavljanja in še veliko drugih stvari.

Varna vožnja je torej odlična zadeva, ki nas dobro pripravi na nevarnosti, ki prežijo na cesti, poizkusimo pa jih lahko v praktičnem okolju, na varen način.

Kam torej na varno vožnjo?

Ponudnikov za varno vožnjo sicer res ni toliko kot je šol voženj, a vseeno je nekaj izbire. Predlagamo, da si preberete mnenja strank, ki so to že opravila in se nato odločite za enega izmed ponudnikov. V kolikor potrebujete kakršnekoli dodatne informacije ali pomoč smo vam na voljo.

 426 vseh ogledov,  19 ogledov danes

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.